4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW Z4 Coupe 3.0 Si - Porsche Cayman 2.7

Στην αυτοκρατορία των αισθήσεων...

... οι τετράτροχες κατασκευές έχουν το δικό τους «χώρο» εκεί που συναντιούνται και η 3λιτρη Z4 Coupe με τη «μικρή» Porsche Cayman.

Αμέσως μετά τη διπλή δοκιμή των ανοιχτών Z4 τον προηγούμενο μήνα και πριν σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη μας... να σου, η κλειστή. Ένα κουπέ που από την Έκθεση της Φρανκφούρτης, όπου είχε παρουσιαστεί ως πρωτότυπο τότε, την καταγράψαμε στα «κρατούμενα». Στα αυτοκίνητα, δηλαδή, που μετράς αντίστροφα μέχρι να έρθει η ώρα να τα οδηγήσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια ώρα η «μικρή» Cayman παρκάρει στο μείον δύο του γκαράζ μας. Τι άλλο θέλει κανείς για να μπει στον πειρασμό; Είναι δυνατόν να τις βλέπεις τη μια δίπλα στην άλλη και να μην κάνεις το συνδυασμό; Η σύνθεση είναι, αν μη τι άλλο, γαργαλιστική. Δύο μηχανές που, ακόμα και αν απουσιάζει το γράμμα «M» από την πρώτη και το «S» από τη δεύτερη, είναι ικανές να ενεργοποιήσουν την αδρεναλίνη σου και να ερεθίσουν τα κύτταρα και τις αισθήσεις σου. ¶λλωστε, αυτόν το σκοπό εξυπηρετούν στην ουσία και, βεβαίως, δεν απευθύνονται σε όσους σκέφτονται με γνώμονα το πολιτικά ορθό. Είναι τόσο... αντικοινωνικές οι προδιαγραφές τους (2θέσιες, με κίνηση πίσω και μεγάλου κυβισμού κινητήρες) που η «αρχή» αυτή χάνει την μπάλα μαζί τους. Ακόμα και η εικόνα τους είναι αντισυμβατική, όπως και η φιλοσοφία τους. Όλα πάνω τους είναι φτιαγμένα για να σε φτιάχνουν. Προσοχή, λοιπόν. Η Z4 Coupe και η Porsche Cayman βλάπτουν σοβαρά... την ανία.

Stop...
... στη φιλολογία όμως. Φουλάρισμα στα ρεζερβουάρ, χάρτης, φωτογραφικά και βουρ για Πελοπόννησο. Το πρώτο επεισόδιο γράφεται στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου αναγκαστικά στο ρυθμό που δίνουν όσοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και φαίνεται ότι είναι πολλοί την 1η του Αυγούστου. Εμείς; Mια χαρά εντός του γνώριμου εσωτερικού της BMW, που δε διαφέρει από εκείνο της Cabrio ούτε στο έντονα μοντέρνο ύφος του σχεδιασμού ούτε στην υψηλή ποιότητα κατασκευής κι εργονομίας. Μάλιστα, νιώθεις σαν να είστε με το χώρο γνωστοί από καιρό. Ωστόσο, θα ήταν απαραίτητα λίγα εκατοστά για το αριστερό χέρι του οδηγού που βρίσκει στην πόρτα και κάποια θήκη όπου θα μπορούσες να αφήσεις τσιγάρα, τηλέφωνα για να μην τα ψάχνεις κάθε φορά που επιταχύνεις ή φρενάρεις. Αντίθετα, ο χώρος αποσκευών (285 λίτρα) είναι μάλλον μεγάλος για το ύφος του αυτοκινήτου. Και τι να πεις για την Cayman; H εξωτική διάταξη που θέλει τον κινητήρα στο κέντρο φτάνει το συνολικό χώρο για τις αποσκευές εμπρός και πίσω στα 410 λίτρα (!). Και, παράλληλα, έχει και μια πληθώρα από θήκες και ντουλαπάκια για να... κρύψεις ό,τι θέλεις. Όχι δεν αναιρούμε ό,τι είπαμε πιο πάνω, αλλά μερικές μικρές βασικές λεπτομέρειες που θα διευκολύνουν τη ζωή σου σίγουρα θα τις αναζητήσεις ακόμα και σε τέτοια αυτοκίνητα. Όσο για το σαλόνι της Cayman δεν είναι κάτι ιδιαίτερο σχεδιαστικά, αλλά είναι εξίσου ποιοτικό και καλαίσθητο, με τα καφέ καθίσματα από αλκαντάρα που αποτελούν βασικό εξοπλισμό να σε τοποθετούν ιδανικά απέναντι από το πηδάλιο και το μαύρο πίνακα οργάνων (η ειδοποιός διαφορά, οπτικά, από τη «S»). Τα πράγματα κυλούν αργά μέχρι τις στροφές του Αρτεμισίου, αλλά αρκετά κρατήθηκαν τα προσχήματα... Ο ρυθμός ανεβαίνει από στροφή σε στροφή 150-160-170 χλμ. Αμέσως μετά το τούνελ στο πάρκινγκ για αλλαγή οδηγών και, βέβαια, για τις πρώτες... εντυπώσεις.
- H Cayman δείχνει ακλόνητη. Δε γέρνει, δεν κάνει περιττές κινήσεις και το φωτεινό τριγωνάκι του συστήματος ευστάθειας... αναπαύεται, αφού τα περιθώρια πρόσφυσης είναι πολύ υψηλά και το ζύγισμά της κορυφαίο. Τα υψηλού προφίλ ελαστικά (205/55 εμπρός και 235/50 πίσω) για το είδος της κατασκευής ούτε που καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν. Κάτι ξέρουν οι μηχανικοί που συνιστούν 37 λίμπρες πίεση στους πίσω τροχούς.
- Και η Ζ4; Είναι εμφανώς πιο δυνατή. Τα 20 επιπλέον άλογα φαίνονται στο δρόμο περισσότερα, αφού το Steptronic έχει πιο πυκνά διατεταγμένες τις 6 σχέσεις του από ό,τι το 5άρι της μαύρης Γερμανίδας. Ωστόσο, το σύστημα ευστάθειας δήλωσε την παρουσία του σε κάποιες παρατεταμένες. Κρατά η Z4, αλλά με άλλο τρόπο και, βέβαια, δείχνει ότι είναι πρόθυμη για παιχνίδι ανά πάσα στιγμή.
«Ποια θα αγόραζες;»
«Εεεεε... μάλλον τη Z4. Εεεε... μπορεί, όμως, και την Cayman... Λοιπόν, δεν ξέρω. Θα οδηγώ και θα... σκέφτομαι.»
«Ποια;»
«Και τις δύο!»

Επεισόδιο 2ο
Τελικός προορισμός ήταν εξαρχής όχι ένα σημείο, αλλά οι διαδρομές γύρω από το όρος Μαίναλο και το Αχρειοβούνι, οδηγώντας στη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα και την Καρύταινα. Tο παρθένο τοπίο, βουτηγμένο στα έλατα, αποτελεί μοναδικό σκηνικό όπου είναι χαραγμένοι δρόμοι στους οποίους χαίρεσαι να οδηγείς τέτοιες κατασκευές. Και όχι μόνο αυτό. Χαράς ευαγγέλια και για το μάγο του κλείστρου Θανάρα, που έβαλε φρέσκο κέφι στην παρέα, το οποίο έφερε από τις διακοπές. Μέσα στα έλατα, λοιπόν, και τη χαρακτηριστικά απόλυτη ησυχία της φύσης ο ήχος που παράγουν οι Z4 και Cayman αποδίδεται με μεγαλύτερη καθαρότητα, σαφήνεια και ακρίβεια. Ελκυστικός και υψίσυχνος, εκφράζει το σφρίγος του κινητήρα εκείνος της BMW. Κλασικό έως και παλιομοδίτικο το μπάσο γουργουρητό της Cayman που έρχεται από πίσω και αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα, που, όπως και να το κάνουμε, έχει τη χάρη της. Έξω τα DCS και τα PSM, το Steptronic της Z4 στη θέση SD (Sport Drive), που έχει και χειροκίνητη λειτουργία μέσω των «αυτιών» πίσω από το τιμόνι, και σιγά σιγά αρχίζει να σκιαγραφείται το προφίλ των δύο σπορ κουπέ. Η Z4 φέρνει τις στροφές πιο κοντά τη μια στην άλλη. Ο κινητήρας ανεβάζει πάραυτα σε κάθε πάτημα του γκαζιού από το μηδέν. Πάνω από τις 3.000-3.500 σ.α.λ. γεμίζει ακόμα πιο έντονα και τον πιάνει υστερία πάνω από τις 5.000+ σ.α.λ.
Και αυτό την κάνει να απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή όταν δεν είναι στο ON τα προφυλακτικά μέσα (DSC). Η ουρά της είναι ζωηρή και μπορεί να γίνει νευρική, αν το οδόστρωμα είναι σχετικά γλιστερό και ο χρήστης δεν τη σεβαστεί. Για όσους γνωρίζουν την τέχνη της πίσω κίνησης είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι με εξαιρετικά άμεσο τιμόνι, εκπληκτικά φρένα σε απόδοση αλλά και σε αίσθηση, ενώ το Steptronic ακαριαίο στο ανέβασε κατέβασε. Η Cayman παράγει αίσθημα απόλυτης ομοιογένειας, άλλα με ύφος πιο κλασικό και βαρύ. Ο κινητήρας έχει ξέσπασμα μετά τις 4.500-5.000 σ.α.λ., αλλά όχι ανάλογο με αυτό του 3λιτρου Si, ωστόσο το υπόλοιπο στήσιμο είναι τέτοιο σου επιτρέπει να κινηθείς εξαιρετικά γρήγορα. Το τιμόνι είναι βαρύ, αλλά πραγματικά κορυφαίο σε αίσθηση, ο επιλογέας ακριβέστατος, η θέση οδήγησης άψογη και με καλή πλευρική στήριξη (σημείο όπου μειονεκτεί η BMW) και το πίσω μέρος ακολουθεί πειθήνια, αν δεν αποφασίσεις να φερθείς διαφορετικά. Το PSM καραδοκεί, αν υπερβείς τα εσκαμμένα, ακόμα και απενεργοποιημένο, αλλά σου αφήνει περιθώρια να παίξεις. Αν θα μπορούσαμε κάτι να παρατηρήσουμε είναι το γεγονός ότι τα 19άρια ελαστικά στη Γερμανία, όπου την οδηγήσαμε στην παρουσίαση, έδιναν καλύτερη ακρίβεια στο εμπρός μέρος κατά την είσοδο των στροφών, αλλά στην πράξη μόνο η αίσθηση αλλάζει και όχι η ουσία. Τα φρένα είναι το μόνο σημείο όπου η αίσθηση είναι μάλλον μέτρια και η απόδοση όχι αυτή που περιμένεις.
«Tώρα τι λες; Ποια θα αγόραζες;»
«Mη ρωτάς συνέχεια... διάβασε το συμπέρασμα.»

Η επιστροφή
Με ρυθμό cruising πλέον κάτω από το ογκώδες ρύγχος, όπως φαίνεται από μέσα αυτό της Z4, και ανάμεσα στα φτερά, που είναι τα μόνα που διακρίνεις βεβαίως από την ίδια θέση στην Cayman, κυλούν οι άσπρες διακεκομμένες γραμμές της επιστροφής στην Αθήνα μέσω Μεγαλόπολης. Η BMW κινείται πιο ραφινάτα και με πιο μαλακό τρόπο από την Cayman, αν και οι δύο συχνά δηλώνουν ότι είναι σπορ κατασκευές κι εξ ανάγκης σφιχτές. Φυσικά, ο δρόμος του γυρισμού περνά και από το βενζινάδικο και από τον κεντρικό αεροδιάδρομο του Ελληνικού. Στην πρώτη από τις δύο στάσεις η μέτρηση της κατανάλωσης έδειξε ότι τα μεγάλα σύγχρονα μοτέρ δεν καίνε, τουλάχιστον σε κανονικές συνθήκες, χωρίς ο όρος να σημαίνει... βόλτα συνταξιούχου. Κάθε άλλο. Τα 12,4 λίτρα ανά 100 χλμ. της Porsche και τα 13,2 λίτρα της αυτόματης Z4 είναι σημείο αξιοπρόσεχτο. Υπό μια έννοια, μάλιστα, επιβεβαιώνονται οι εργοστασιακές μετρήσεις, οι οποίες σημειωτέον πραγματοποιούνται με προσομοίωση και όχι real time, σε ιδανικές συνθήκες και όχι σε κανονικές. ΓιΆ αυτό μιλούν για κάτω από 10 λίτρα/100 χλμ. και στις δύο περιπτώσεις. Η δεύτερη στάση αντίθετα μετέτρεψε σε αριθμούς την υπεροχή της Ζ4, τόσο στις επιταχύνσεις από στάση όσο και στις ρεπρίζ, όπου είναι καθολική η επικράτηση της BMW. Ενδεικτικά από τα 80 στα 110 χλμ./ώρα η ιδιαίτερα μακριά 5η της Cayman (38,1 χλμ./ώρα για κάθε 1.000 σ.α.λ.) την αφήνει 2,6 δλ. πίσω. Ίσως το χειροκίνητο 6άρι, που ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό, να φέρνει τα πράγματα στη θέση τους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η 6η (37,9 χλμ./ώρα για κάθε 1.000 σ.α.λ.) είναι πιο κοντή! Το ίδιο και στα φρένα, καθώς μια από τις κορυφαίες overall επιδόσεις για τη Z4 είναι τα 53,6 μ. από τα 120 χλμ./ώρα, και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, ενώ για την Cayman τα 59,6 μ., παρά τις τετραπίστονες δαγκάνες.
Και με τάση να χάνουν ένα, δύο μέτρα όσο επαναλαμβάνεις τη μέτρηση.

Από τις δύο;
Θα σημειώσουμε-επιλέξουμε ΒΜW· και όχι μόνο επειδή αγοράζεις την ίδια ποσότητα ευχαρίστησης (καταλαβαίνετε...) με 10.000-15.000 ευρώ λιγότερα. Διαθέτει τον κορυφαίο 3λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα που δίνει, χωρίς δόση υπερβολής, επιδόσεις πιο κοντά στην «S» παρά στην απλή Cayman. Φυσικά και η Porsche είναι Porsche και αυτό έχει τη δική του βαρύτητα στις αυτοκινητιστικές αξίες. Θα προτείναμε το 6άρι κιβώτιο, αντί του παρκτρόνικ και του συναγερμού που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής (υπάρχει κανείς με Porsche και την αφήνει στο δρόμο;), ενώ για όσους θέλουν μια πραγματικά γρήγορη Cayman το «S» δεν το γλιτώνουν με τίποτα, αλλά εκεί κάνει αντίλογο το «M» της Z4. Σε αυτό το δίλημμα η απάντηση προσεχώς..._ 4Τ

Κινητήρες
2,7 6κύλινδρος boxer
Έχει τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις με τον 3,4 λίτρων της «S». Ωστόσο, πολλά από τα εξαρτήματά του είναι διαφορετικά κι ελαφρύτερα. Η διάμετρος των πιστονιών είναι μικρότερη, αυτό άλλωστε είναι και το γεγονός που μειώνει τη χωρητικότητά του. Ο στρόφαλος είναι διαφορετικά σχεδιασμένος, ελαφρύτερος και με αρκετές ακόμα αλλαγές. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το σύστημα VarioCamPlus στον boxer των 2,7 λίτρων της Porsche. To σύστημα μεταβάλλει το χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής αλλά και το βύθισμά τους. Η Γερμανοί μηχανικοί αύξησαν παράλληλα τη συμπίεση στο 11,3:1, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης αλλά και στο να φτάσει η απόδοση τους 245 ίππους/6.500 σ.α.λ. και τα 27,8 χλγμ. ροπής, που είναι διαθέσιμα από τις 4.600 έως και τις 6.000 σ.α.λ.

3,0 Si 6κύλινδρος
Εξωτική κατασκευή ο 3λιτρος της BMW με τα αρχικά Si. Το μπλοκ είναι κατασκευασμένο από μια σύνθεση αλουμινίου και μαγνησίου, υλικό που χρησιμοποιείται και στην κεφαλή. Το αποτέλεσμα είναι ότι το συνολικό του βάρος φτάνει μόλις τα 161 κιλά. Γεγονός που βεβαίως βοηθά στην κατανομή του βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες, το οποίο κινείται στο εξαιρετικό 51%/49%. Από τεχνολογικής άποψης τα γνωστά συστήματα Valvetronic και Double Vanos, ρυθμιστές του χρονισμού αλλά και του βυθίσματος των βαλβίδων εισαγωγής κι εξαγωγής, συνεργάζονται για να παραχθεί η ισχύς των 265 ίππων/6.600 σ.α.λ. και 32,1 χλγμ. ροπής ήδη στις 2.500 σ.α.λ.

Tο χρώμα του χρήματος
Φυσικά, στο επίπεδο αυτό ο εξοπλισμός είναι το καθοριστικό στοιχείο που μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει διαφορές, που μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η απόσταση των βασικών εκδόσεων (52.100 ευρώ για την BMW, 71.900 ευρώ για την Cayman) αφήνει στη Z4 την αίσθηση του πλεονεκτήματος με το κομπιουτεράκι στο χέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλά εξοπλισμένο αυτοκίνητο της δοκιμής, που είχε πάνω του «και του πουλιού το γάλα» (μεγαλύτερης διαμέτρου τροχούς, δερμάτινα, ηλεκτρικά και θερμαινόμενα καθίσματα, αυτόματο κιβώτιο, προβολείς Xenon, τηλεόραση, το ηχοσύστημα professional (!), αισθητήρα βροχής, σύστημα πλυσίματος των προβολέων και αρκετά άλλα), τερματίζει στα 69.329 ευρώ. Αντίστοιχα, η Porsche φτάνει σχεδόν τα 75.000 ευρώ με επιπλέον μόνο το συναγερμό (660 ευρώ), το βοηθητικό σύστημα για το παρκάρισμα (820 ευρώ) και το μεταλλικό χρώμα (1.450 ευρώ). Πάντως, δεν απουσιάζει κάτι κρίσιμο και από τις βασικές εκδόσεις των δύο μοντέλων, τουλάχιστον σε ό,τι άπτεται της ασφάλειας αλλά ακόμα και της άνεσης.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Ο ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ Z4
- Η ΠΛΗΘΩΡΑ ΘΗΚΩΝ ΤΗΣ CAYMAN

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- H ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΛΕΥΡΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Z4
- ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ CAYMAN

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ...
- H CAYMAN ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΝΤΑΡNT ΚΙΒΩΤΙΟ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ

ΒΜW Z4 Coupe
ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΤΙΜΗ/ΦΡΕΝΑ
ΚΑΤΑ/ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ

PORSCHE CAYMAN 2,7
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟY

ΚΑΤΑ/ΜΕΤΡΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΦΡΕΝΩΝ

TAYTOTHTA ΔΟΚΙΜΗΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Eθνική Αθηνών-Κορίνθου, εθνική προς Τρίπολη, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Ελληνικό, Καρύταινα, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Αθήνα
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ: 478
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (συνολικά): 121,06 λίτρα
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ:
Ζ4: 13,2 λίτρα/100 χλμ.
Cayman: 12,4 λίτρα/100 χλμ.
ΚΟΣΤΟΣ/1.000 μ.:
Ζ4: 13 λεπτά
Cayman: 12,1 λεπτά

Συμπέρασμα αντικατάσταση!

ΑπΆ τις δύο;
Aντικειμενικά, επιλέγουμε ΒΜW και όχι μόνο επειδή αγοράζεις την ίδια ποσότητα «ευχαρίστησης» με 12.000-15.000 ευρώ λιγότερα. Διαθέτει τον κορυφαίο 3λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα, που προσφέρει επιδόσεις πιο κοντά στη «S», παρά στην απλή Cayman, ενώ δεν είναι λίγοι οι specialists που προτιμούν τη διάταξη κινητήρας μπροστά-κίνηση πίσω! Από την άλλη, και η μικρή Cayman είναι μια καθαρόαιμη Porsche, κάτι που έχει τη δική του βαρύτητα και ξεπερνά τη γλώσσα των αριθμών σε κάθε περίπτωση. Mε την ευκαιρία, όποιος επιλέξει τις «μικρές» της συγκεκριμένης δοκιμής καλό είναι να κοιτάξει με προσοχή και τις ανοικτές εκδόσεις, δηλαδή τη Z4 Roadster και την ανανεωμένη Boxster (Σ.Χ.: επιτέλους, να είναι κόκκινη!). Πάντως, για την Cayman θα προτείναμε το 6άρι κιβώτιο, ενώ για όσους θέλουν ένα πραγματικά γρήγορο GT με ποιότητα, επιδόσεις και προσωπικότητα το δίλημμα τίθεται ως εξής: Cayman S ή Z4 Μ; Η απάντηση προσεχώς..._ 4Τ

ΚΑΤΑ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
(Σ.σ.: Περισσότερο σε αίσθηση και σε συνδυασμό με το τέλειο πλαίσιο, παρά με τη γλώσσα των αριθμών, που κάθε άλλο παρά την αδικούν.)

Ποιες είναι οι διαφορές;

Σε τι διαφέρει η «μικρή» Cayman από τη μεγαλύτερη «S»;
Εξωτερικά, η πιο εμφανής διαφορά είναι οι ζάντες των 17 αντί των 18 ιντσών, με τα πιο στενά και υψηλότερου προφίλ ελαστικά 205/55 εμπρός και 235/50 πίσω («S»: 235/40 εμπρός, 265/40 πίσω). Στο ίδιο σημείο ξεχωρίζουν οι δαγκάνες των φρένων, που είναι επίσης 4πίστονες, όπως στη «S», αλλά εδώ είναι μαύρες και όχι κόκκινες. Αυτό που δε φαίνεται είναι ότι οι δίσκοι εμπρός είναι μικρότερης διαμέτρου (298 αντί 318 χλστ. για τη «S»), ενώ πίσω παραμένουν στα 299 χλστ. Ωστόσο, τόσο εμπρός όσο και πίσω είναι λεπτότεροι από αυτούς της μεγαλύτερης έκδοσης, κατά 4 χλστ. Οι εξωτερικές διαφορές ολοκληρώνονται με τα μαύρα «χείλια» γύρω από τον εμπρός προφυλακτήρα και τη μονή οβάλ απόληξη της εξάτμισης. Εσωτερικά, εκτός από τον επιλογέα, που «μετράει» έως το 5 (το 6άρι κιβώτιο είναι προαιρετικό), ουσιαστικά ο πίνακας οργάνων είναι το σημείο που ξεχωρίζει τις δύο εκδόσεις, αφού στη μικρότερη το λευκό φόντο αντικαταστάθηκε με μαύρο. Φυσικά, υπάρχουν και οι πιο ουσιώδεις αλλαγές στον κινητήρα, οι οποίες αναλύονται στο σχετικό πλαίσιο.

BMW Z4 COUPE 3.0 Si
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 52.100

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 2.996 κ.εκ.
Κύλινδροι: 6 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς: 265 ίπποι στις 6.600 σ.α.λ.**
Μέγ. Ροπή: 32,6 χλγμ στις 2.750 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: αυτόματο με δυνατότητα 6 προεπιλεγμένων σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: αεριζόμενοι δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 250 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 6,0*/6,9**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 3,5
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 4,9
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 5,3/7,0
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 53,6
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 13,6*/9,0**

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.090
Πλάτος (χλστ): 1.780
Ύψος (χλστ): 1.270
Μεταξόνιο (χλστ): 2.495
Βάρος (κιλά): 1.397*/1.320**

PORSCHE CAYMAN 2.7
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 71.900

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 2.687 κ.εκ.
Κύλινδροι: 6 σε διάταξη boxer
Μέγ. Ισχύς: 245 ίπποι στις 6.500 σ.α.λ.**
Μέγ. Ροπή: 28,1 χλγμ στις 4.600 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Γόνατα με εγκάρσιους & διαμήκεις βραχίονες, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: αεριζόμενοι δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 258 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 7,2*/6,1**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 4,2
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 6,9
Ρεπρίζ 120-140 με 6η (δλ): 7,0
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 59,6
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 13,1*/9,3**

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.341
Πλάτος (χλστ): 1.801
Ύψος (χλστ): 1.305
Μεταξόνιο (χλστ): 2.415
Βάρος (κιλά): 1.323*/1.300**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή